Nu har Apple öppnat upp sin hemliga låda och visat upp den tredje generationens iPad. Pressen är enorm. Hur ska Apple kunna återupprepa sina tidigare framgångar? De har försökt sätta fingret på vad köpare av surfplattor vill ha och här är vad de har kommit fram till i ett ord sammanfattat som ”Resolutionary”.


Skärmen
– Retina display? Den absolut största uppdateringen från tidigare är att skärmen är av ”retina-typ”. I siffror innebär det en upplösning på 2 048×1 526 pixlar vilket är fyra gånger mer än antalet pixlar på Ipad 2. Det är även en miljon fler än vad du hittar på en HD-tv .
Processorn – två men också fyra kärnor?Okej, det blev inte en helt ny fyrkärnig processor, men det innebär inte allt för stor besvikelse. A5X (som processorn kallas) är dubbelkärnig, men har en fyrkärnig grafikenhet. Enligt Apple ska det innebära att A5X är runt fyra gånger snabbare än konkurrenten Tegra 3.

Kamerorna – nu med HD-inspelning? Den nya kameran är hämtad från Iphone 4S och ligger på 5 megapixel men till skillnad från telefonen – ger den nya processorn helt andra möjligheter. Den femdelade linsen ska klara av att filtrera ljuset bättre och tillsammans med bildstabilisator, ansiktsigenkänning och snabb autofokus ska även den skakigaste av fotografer klara av att ta en okej familjebild. För de som vill går det nu även att spela in film i full HD 1080p.


Nätkompatibilitet
– 4G/LTE? Den nya Ipaden blir den första Apple-prylen att erbjuda uppkoppling med 4G/LTE (i upp till 72 Mbps) – för de som inte nöjer sig med en surfplatta som enbart går på trådlöst nät. Apple gör även en stor grej av att plattan även är ”world ready”. Med det så menar de att det går att koppla upp sig mot fler olika typer av 3G-nät om det inte finns 4G/LTE-täckning. En annan nyhet är även att surfplattan kan fungera som så kallad ”hotspot” och då dela ut sin internetuppkoppling. Tack vare att batteriet är större ska tiden mellan laddningar ligga på nio timmar.


Diktering
– men inte Siri? När man tar upp tangentbordet på nya Ipad möts man av en ny tangent till höger om mellanslaget. Så nu slipper man sitta och kladda på sin platta när man ska skriva…. Men det fungerar inte på Svenska så frågan är hur intressant den här knappen blir för oss.


Bluetooth 4.0?
Det var ingen stor sak i presentationen, men det är en tacksam uppgradering för alla de som inte ids sladdar. Visst, än så länge är det fortfarande inte särskilt många andra prylar att kommunicera med – men det kommer och då är den nya surfplattan redo.


Spel och appar?
En ny skärm ger nya möjligheter och det är inte något som Apple kommer att låta ligga. En stor del av presentationen av nya Ipad handlade om program som utnyttjade alla dessa nya pixlar. Med totalt 3,1 miljoner små punkter igång innebär det att plattan har bättre upplösning än både Xbox 360 och PS3. Epic visade upp spelet Infiniti Blade: Dungeons där de visade hur ett spel med Unreal-motorn ser ut på nya Ipad.

Källa: Prisjakt